Ideologiani – Demokraattinen sosialismi

Demokraatinen sosialismi - demokratia, talous ja ympäristö

Demokraatinen sosialismi – demokratia, talous ja ympäristö

Viime aikoina on taas ajoittain herännyt keskustelu siitä, mitä on vasemmistolaisuus ja sen sisältö. En ole koskaan kirjoittanut auki sitä, mikä on oma ideologiani, mitä minulle tarkoittaa vasemmistolaisuus, mitä on vasemmistolainen politiikka ja sen visio. Tämä on sen pintapuolinen karkea kuvaus menemättä enempää yksityiskohtiin.

Talous

Taloutta ja koko talousjärjestelmää tulee ohjata demokraattisten periaatteiden mukaisesti. Taloudellisen tuotannon tuloksia ja tuottoja on jaettava oikeudenmukaisesti yhteiskunnallisen päätöksenteon avulla. Markkinoita voidaan ja kannattaa hyödyntää, mutta markkinoille ei saa antaa liian suurta valtaa niin, että ne määrittelevät tavoitteemme meidän puolesta ja markkinoiden mukaisesta toiminnasta tulee itsetarkoitus. Yrityksiä on viisasta laittaa kilpailemaan keskenään ja yksityisten monopolien syntyminen on estettävä. Se voi edistää talouden tehokkuutta ja resurssien säästymistä. Kun yritykset kilpailevat, kysyntä ja tarjonta ratkaisevat merkittävän osan asioista, esimerkiksi sen, kenen maitoa kaupasta ostamme. Se on perusteltua ja sitä kannatan, kunhan markkinoita ohjataan ja säädellään. Ohjaus ja sääntely ovat tarpeellisia, koska markkinat osoittavat säännöllisesti toimimattomuutensa, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudun asumisen kalleus ja puutteet asuntotuotannossa ovat osoittaneet. Nykyiseen kapitalistiseen talousjärjestelmään kuuluu kuitenkin yhä enenevissä määrin kilpailuttaa ihmisiä keskenään ja toisiaan vastaan. Sen puolesta en halua toimia. Ydinkysymys on, kuka tai ketkä ohjaavat taloutta. Ihmisten on ohjattava taloutta niin, että tuotanto ja talousjärjestelmä palvelevat yhteiskunnan ja viime kädessä koko ihmiskunnan parasta. Demokraattisen prosessin kautta on päätettävä ja yhdessä sovittava taloudellisesta päätöksenteosta ja tuotannosta.

Ympäristö

Ympäristö ja sen tila asettaa rajat taloudelliselle toiminnallemme. Ympäristö on otettava huomioon valtioiden päätöksenteossa ja kaikessa toiminnassa, etenkin talouden osalta. Ilmastomuutos ja ympäristön tilan heikkeneminen uhkaa meitä kaikkia. Se on pakko ottaa huomioon ja nämä uhat on ratkaistava. Markkinat ja markkinatalous ei pysty näitä uhkia huomioimaan. Ei ainakaan tarpeeksi ajoissa.

Demokratia

Kannatan tasavaltalaista ja demokraattista valtiomuotoa. Sen ytimessä ovat monipuoluejärjestelmä, perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen, ihmisten välinen tasa-arvo sekä vahvat yksilön oikeudet ja vapaudet. Etenkin suuri oikeus määrätä omasta elämästään on tärkeä ominaisuus demokraattiselle yhteiskunnalle ja sitä tukevalle politiikalle. Käytännössä se tulee yhteensovittaa muiden yksilöiden vapauksien, talouden ohjauksen ja ympäristön asettamien rajoitusten kanssa. Demokratia pitää ulottaa myös talouteen, talouspolitiikkaan ja taloutta koskevaan päätöksentekoon.

Demokraattinen sosialismi

Näistä kolmesta kokonaisuudesta muodostuu oma määritelmäni ”demokraattisesta sosialismista”. Tätä voi pitää pintapuolisena kuvauksena omasta ideologiastani. Siinä yhdistyvät demokratia, sosialistinen talouspolitiikka ja ympäristön huomioiminen. Tapauskohtaisesti yksi tai useammat näistä eri osa-alueista korostuvat.

Aiheesta kiinnostuneille pari wikipedia-artikkelia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_socialism

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ele_Alenius

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s