Vappupuhe

Olemme kokoontuneet tänne Inkeroisiin yhdessä viettämään vappua! Kansan juhlaa, työväenjuhlaa, opiskelijoiden juhlaa ja etenkin vasemmiston juhlaa. Täällä Anjalankoskella on pitkään järjestetty vappu vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien kanssa yhdessä SAK:n paikallisjärjestön toimesta. Hienoa! Näin kuuluu toimia!

Timo Soini sanoi, että ”työmies on kopsunsa ansainnut”. No en lähde tätä etenkään vappuna kiistämään. Mutta ei työnainen, työmies, opiskelija, pienyrittäjä tai eläkeläinen tällaisten kopsu-puheiden varassa elä. Me tavallinen kansa ja palkansaajat tarvitsemme työtä ja siitä työstä palkkaa, jolla tulemme toimeen. Jos työtä ei ole, tarvitsemme sosiaaliturvaa. Minulla ja monilla meistä on kokemusta työttömyysturvalla elämisestä. Jos hallituksen triolta kysytään, juuri heikompiosaisten olisi karsittava vähäisestä toimeentulostaan.

Minkä takia?

On luvattu, että yritysten verotusta laskemalla, työtä enemmän ja halvemmalla tekemällä, Suomeen saadaan lisää investointeja ja työpaikkoja. Ei ole näkynyt eikä kuulunut! Yksittäisistä hyvistä esimerkeistä huolimatta tänä keväänä Helsingin pörssin yritykset jakoivat enemmän osinkoja kuin koskaan. Samaan aikaan investointien määrä on laskussa ja työttömien määrä on kasvussa.

Onko tämä oikein? EI OLE!

Hallitus on viime kesästä lähtien yrittänyt sanella palkansaajille asioita ja valinnut puolensa. Työantajien ja suuryritysten puolen. Vastakkainasettelun aika piti olla ohi, mutta tällaista vastakkainasettelua ei ole Suomessa nähty aikoihin ja sen yhtenä pääarkkitehteinä ovat hallituspuolueet Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset.

Sotien jälkeen Suomi nousi työtä tekevän kansan ponnistuksin ja yhdessä asioista sopien. Niillä eväillä Suomi nousee nytkin.

Me Vasemmistoliitossa haluamme, että Suomessa työntekijöiden asioista päätetään neuvottelemalla. Ei sanelemalla, kiristämällä, uhkailemalla eikä nöyryyttämällä.

Paikallisen tason sopimista kannattaa edistää. Vasemmistoliitto on tehnyt oman esityksensä paikallisen sopimisen kehittämisestä.  Myös ammattiliitot sekä keskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA ovat olleet halukkaita kehittämään paikallista sopimista. Meidän lähtökohta on aito ja todellinen neuvotteleminen. Sopimiselle sanomme kyllä. Palkansaajaa alistavalle sanelulle EI!

Hyvät kuulijat!

Suomi tarvitsee lisää työpaikkoja. Se onnistuu parhaiten panostamalla investointeihin ja kotimaiseen kysyntään.

Velan määrä on turvallisella tasolla, mutta velkaantuminen on syytä saada taittumaan. Se onnistuu parhainten investointeja tekemällä, kotimaista kysyntää lisäämällä ja näin työpaikkoja luomalla.

Hallituksen politiikka ei näytä toimivan ja me kansalaiset tunnemme sen nahoissamme. Ratkaisuja on olemassa. Niitä ovat esittäneet niin kotimaiset kuin ulkomaiset asiantuntijat sekä vasemmisto.

Hallitus ei ole kuitenkaan halunnut kuunnella. Suomeen on saatu hallitus, joka uskoo omahyväisesti omaan täydellisyyteensä. Tämmöistä änkyröivää sanelupolitiikkaa ei ole vuosikymmeniin tässä maassa nähty. Hallitus ei sivuilleen katsele eikä muita kuuntele! Ja pääministeri jopa kehuskelee sillä.

On lopetettava kansalaisia nöyryyttävä vedätyspolitiikka ja lähdettävä tielle, jossa Suomessa asuvia ihmisiä kohdellaan sillä arvolla ja kunnioituksella, jonka me ansaitsemme.

Arvoisa juhlaväki!

Vappu on työväen juhla, mutta myös opiskelijoiden juhla. Minä olen vähävaraisesta pienyrittäjäperheestä. Meille köyhien perheiden lapsille mahdollisuus opiskella on yksi tärkeimmistä lupauksista, minkä yhteiskunta voi meille antaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa panostetaan koulutukseen ja että meillä on opintotukijärjestelmä, jonka ansiosta jokaisella meistä on mahdollisuus opiskella varallisuuteen katsomatta.

Tämä yhtenäisyyttä luova periaate on olennainen osa Suomea. Siitä ei tulisi lipsua. Tekee pahaa katsoa, mitä hallitus on pelkästään puolessa vuodessa saanut aikaan. Korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitusta vähennetään, opintotukea heikennetään ja tärkeästä ammatillisesti koulutuksesta leikataan.

Hyvät toverit!

Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen tarve on tiedostettu ja laajasti hyväksytty. Sipilän hallituksen aloittaessa uudistuksella näytti olevan vielä hyvä suunta. Sitten alkoi vatulointi ja keskustan ja kokoomuksen keskenään käymä huutokauppa. Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet olivat pitää kustannusten kasvu kurissa, vastata ikääntyvän väestön tarpeisiin ja parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaa. Alun perin yksityisen sektorin piti täydentää ja avustaa sote-palveluissa. Perusta piti olla julkisen sektorin tuottamissa kansalaisille tasavertaisissa palveluissa.

Sitten tuotiinkin yksityiset yritykset tasavertaisena julkisten palveluiden rinnalle. Nyt hallitus haluaa vieläpä yhtiöittää julkiset palvelut. Uudistuksen tavoitteista ja päämäärästä alkaa olla vaikea ottaa selvää.  En voi välttyä ajatukselta, että hallitus on tällä hetkellä enemmän huolissaan terveydenhuoltoalan yritysten kilpailumahdollisuuksista kuin siitä, minkälaista terveydenhoitoa me kansalaiset saamme.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauden lisäämisessä voi olla hyviäkin puolia, jos se toteutetaan oikein. Nyt vaarana on kuitenkin, että yksityisille yrityksille piikki auki ja niille luodaan rahastusautomaatti. Tällöin alkuperäinen merkittävin tavoite kustannussäästöistä ei toteudu. Maissa joissa valinnanvapaus on laajasti toteutettu, kuten Hollanti ja Ruotsi, järjestelmän ongelma on nimenomaan ollut kustannusten kasvu, eikä säästöjä ole syntynyt.

Mitä yhteistä hallituksen palkansaajiin suhtautumisessa ja sote-uudistuksessa on?

Hallituksen tavoitteena tuntuu olevan luoda helposti kyykytettävä matalapalkkareservi. Hyvätuloisten valinnanvapautta yhteiskunnassa lisätään samalla, kun köyhempien pitää tehdä lähes mitä tahansa työtä ilman takeita edes kohtuullisesta toimeentulosta. Tällaisen politiikan vastapainona tulisi olla edes minimipalkkalainsäädäntö ja kohtuullinen perustulo. Näitä me Vasemmistoliitossa ajamme!

Hyvät toverit!

Tänä keväänä me kaikki olemme kuulleet pöyristyttäviä tietoja kansainvälisestä veronkierrosta, missä myös suomalaiset ovat olleet mukana.

Olen vakuuttunut, että alkiolaiset juurensa muistava keskustan kenttäväki eikä SMP:n perinteen tunteva perussuomalaisten kannattajakunta hyväksy nykyistä menoa Suomessa! Miksi näiden puolueiden johto ei näytä tästä välittävän?

Me Vasemmistoliitossa haluamme laittaa toteen kansan tahdon oikeudenmukaisuudesta ja kohtuudesta. Lopettakaamme rahan piilottelu kaukaisille saarille päiväntasaajalla. Lopetetaan aggressiivinen verosuunnittelu. Lopetetaan etenkin laiton veronkierto!

Miksi hallituspuolueiden johto vatuloi tässä asiassa ja ajoi jopa itse aktiivisesti omaisuuden piilottamisen mahdollistavaa hallintarekisteriä?

Hyvät ystävät!

Tarvitsemme Suomessa kansamme itsetunnon kohottamista. Tarvitsemme uskoa ja luottamusta kykyymme selviytyä ongelmistamme. Emme tarvitse pelolla ja pakolla johtamista.

Hyvin monella suomalaisella ei ole tällä hetkellä uskoa ja luottamusta omaan ja läheistensä tulevaisuuteen. Tämä ongelma ei korjaannu entistä oikeistolaisemmalla politiikalla. Luottamuksen rakentaminen ja pelon poistaminen on Vasemmiston tehtävä.

Meidän on tärkeää kuulla ja ymmärtää toisiamme. Vasemmiston on näytettävä ja osoitettava toiminnallaan kansalle, että me olemme uudistava, turvallinen ja luotettava tulevaisuuden liike.

Vasemmiston on rakennettava toimintansa kansan luottamukselle ja kunnioitukselle. Näin me tulemme tekemään!

Uudet jäsenet puolueessa kertovat sen elinvoimaisuudesta, merkityksestä ja kiinnostavuudesta. Vasemmistoliittoon on viimeisen vuoden aikana liittynyt ennätysmäinen määrä uusia jäseniä. Toivotan teidät ja kaikki poliittisesta toiminnasta kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan toimimaan paremman Suomen, Euroopan ja maailman puolesta! Suomalaista laajaa ja yhteistyökykyistä vasemmistoa ja Vasemmistoliittoa tarvitaan. Tyhjiin fraaseihin nojaavalla, uhkakuvia ja vihamielisyyttä luovalla sekä ihmisten välisiä eroja lisäävällä politiikalla Suomi ei menesty. Erityisesti tällaisena aikana kansan etua ajavalle politiikalle on tarvetta ja kysyntää. Vastatkaamme tähän kutsuun!

Toverit ja hyvä vappua juhliva kansa. Haluan toivottaa kaikille oikein hyvää ja iloista vappua. Me olemme juhlamme ansainneet.

Hyvää vappua kaikille!

vas_logo_swe_CMYK

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s