Helsingin Energian johtokunta 16.9.2014

Kokouksen esityslista löytyy tämän linkin takaa.

Tiivistetysti kokouksessa käsiteltiin seuraavia asioita: Lausunto valtuustoaloitteesta, että Helsingin kaupungin hankkimat autot olisivat sähköautoja, lausunto hallinto-oikeudelle, Salmisaaren B-voimalaitoksen savukaasupuhaltimen hankinta sekä toimitusjohtajan ajankohtaiskatsaus ja energiamarkkinoiden tilanne. Lopussa muutama sana päivän ajankohtaisista aiheista.

Päätökset.

2§ Helsingin Energian lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Jasmin Hamidin aloitteesta, että Helsingin hankkimat henkilöautot olisivat jatkossa sähköautoja.

Helsingin Energialla on käytössä tällä hetkellä henkilöautoja 29 kpl, joista täyssähköautoja ja ladattavia hybridejä on yhteensä 4 kpl. Kokonaiskustannuksiltaan sähköautot ovat toistaiseksi olleet selvästi polttomoottoriautoja kalliimpia Helsingin Energian käytössä, koska autoilla ajettavavat kilometrimäärät ovat suhteellisen pieniä. Lisäksi haasteena on se, että paloturvallisuusviranomaisten sääntöjen mukaan tunneleissa tulee käyttää turvallisuussyistä dieselautoja bensa-autojen sijaan. Hieman yllättäen rajoitus koskee myös sähköautoja, jotka katsotaan liian herkiksi syttymään tuleen. Helsingin Energia tulee kuitenkin lisäämään sähköautojen määrää asteittain niissä työtehtävissä, joissa em. rajoituksia ei ole.

3§ Lausuma Helsingin hallinto-oikeudelle OPC UA -järjestelmää koskevasta hankinnasta

Helsingin Energian tekemästä hankinnasta on tehty valitus hallinto-oikeudelle. Johtokunta hyväksyi vastauksen. Asia on juridisesti monimutkainen ja kyseessä on satojen tuhansien eurojen hankinta. Merkille pantavaa on, että jatkossa – kun Helsingin Energia on muutettu yhtiöksi – ei tämän kaltaista kunnallisvalitusta voi yhtiön päätöksistä enää tehdä.

4§ Salmisaaren B-voimalaitoksen savukaasupuhaltimien hankinta

Helsingin Energian johtokunta päättää oikeuttaa Helsingin Energian tilaamaan Salmisaaren B-voimalaitoksen savukaasupuhaltimet Algol Technics Oy:ltä sen 18.8.2014 päiväämän tarjouksen mukaisesti siten, että hankinnan kokonaishinta on enintään 1 562 000 euroa (alv 0 %).

Salmisaaren B-voimalaitoksen molemmat nykyiset savukaasupuhaltimet ovat olleet käytössä vuodesta 1984 lähtien. IE-direktiiviin mukaisesti NOx päästöt tulee vähentää vuoden 2016 alusta lukien alle 200 mg/nm³. Tämä edellyttää katalyytin asentamista Salmisaareen. Katalyytin asentaminen lisää savukaasukanavan painehäviöitä eikä nykyisten savukaasupuhaltimien teho enää muutoksen jälkeen ole riittävä, joten ne tulee uusia.

7§ Johtokunnan tiedustelut

Johtokunta keskusteli mm. tällä viikolla valtioneuvoston päätettäväksi tulevasta ydinvoimapäätöksestä ja Vanhankaupunginkosken voimalaitoksesta ja kalaportaista. Helsingin Energia tuottaa ydinvoimalla noin 10% energiastaan. Yhtiö hankkii Olkiluodossa tuotettua ydinenergiaa Oy Mankala Ab:n kautta, joka on osallisena Teollisuuden Voima Oyj:ssä. Tätä kautta Helsingin Energia oli mukana selvittämässä myös Olkiluoto 3:sen toteuttamista.

***

Lähinnä sosiaalisessa mediassa on tänään keskusteltu Vantaan Energian ratkaisusta lisätä osuuttaan Fennovoiman ydinvoimahankkeessa. On esitetty kritiikkiä sitä kohtaan, että päätös tehtiin ilman suurempaa julkista keskustelua. Näin päätökset tehdään yhtiöissä ja etenkin, kun ne toimivat energiamarkkinoilla. Merkittävät sähkömarkkinoihin vaikuttavat ratkaisut joudutaan tekemään salaisina. Esimerkiksi jokaisessa Helsingin Energian kokouksessa toimitusjohtajan esityksestä läpikäytävä energiamarkkinoiden tilanne ja arviot tulevasta kehityksesta ovat kokonaisuudessaan salaista materiaalia. Tähän on syytä tottua, kun Helsingin Energia lopettaa toimimisensa kunnallisena liikelaitoksena ja aloittaa toimintansa yhtiömuotoisena ensi vuoden alussa. Siksi olisi hyvä, että Helsingin Energian johtokunnassa olisi mahdollisimman laaja valtuustoryhmien edustus. Sama linja tulee koskemaan jatkossa myös Palmiaa, jos osa sen toiminnoista siirretään yhtiöön eikä säilytetä kunnallisena liikelaitoksena. Asia päätetään tämän hetken tietojen mukaan kaupunginvaltuustossa 8.10.2014.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s