Helsingin Energian johtokunta hyväksyi yhtiöittämisen. Hallituksen kokoa ei haluttu pienentää.

Tänään oli Helsingin Energian johtokunnan kokous. Ainoana käsiteltävänä asiana listalla oli Helsingin Energian yhtiöittäminen.

Alkuperäisessä esityksessä yhtiöjärjestyksessä olisi määrätty yhtiön hallituksen kooksi maksimissaan seitsemän (7) jäsentä. Tällä hetkellä yhtiön johtokunnan koko on yhdeksän (9) jäsentä.

Tein vastaesityksen, jota koko johtokunta kannatti yksimielisesti! Johtokunta siis päätti esittää, että tulevan Helsingin Energia Oy:n hallituksen koko pysyy samankokoisena kuin nyt. Lopullisesti asian päättää konsernijaosto. Muuten asiat päätettiin valmistelun mukaisesti.

Alla muulle johtokunnalle etukäteen lähettämäni esitys perusteluineen. Kirjoitan yhtiöittämisestä laajemmin myöhemmin.

——————-

Helsingin Energia
Johtokunnan kokous 4.3.2014

§ 2 HELSINGIN ENERGIA -LIIKELAITOKSEN YHTIÖITTÄMINEN (liite 3b)

MUUTOSESITYS

Luonnoksessa yhtiön yhtiöjärjestykseksi määritellään yhtiön hallituksen kooksi vähintään kolme (3) ja enintään seitsemän (7) jäsentä. Esitän, että yhtiön johtokunnan ja hallituksen kokoa ei pienennetä yhtiön työjärjestyksessä sen nykyisestä koosta, vaan että yhtiöjärjestys  mahdollistaisi sen pitämisen ennallaan.

ESITYS

Esitän yhtiöjärjestyksen 3 § seuraavanlaista muotoilua:

”Hallitus

Yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtii hallitus, johon kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään yhdeksän (9) varsinaista jäsentä.

Hallituksen jäsenen toimikausi päättyy ensimmäisen vaalia seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.”

PERUSTELUT

Mikäli yhtiöjärjestys hyväksytään esitetyssä muodossa ja pienennetään yhtiön hallituksen/ johtokunnan kokoa nykyisestä, heikentää se yhtiön omistajaohjausta tilanteessa, jossa omistajaohjauksen tarve nimenomaan on lisääntynyt. Omistajaohjauksen lisääntynyt tarve johtuu mm. tulevasta päätöksestä koskien Helsingin Energian kehitysohjelmaa ja sen toimeenpanoa tulevina vuosina. Ei ole Helsingin Energian eikä Helsingin kaupungin etu heikentää nykyisessä tilanteessa omistajaohjausta, vaan päinvastoin.

Syyskuussa 2013 astui voimaan Kuntalain 17.3.1995/365 muutos, joka edellyttää Helsingin Energian muuttamista kunnallisesta liikelaitoksesta yhtiöksi.(https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950365)

Lakimuutos perustuu Suomen hallituksen esitykseen ”Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta HE 32/2013”. (http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2013/20130032#id204164)

Kyseisessä esityksessä hallitus toteaa, että yhtiöittämisen yhteydessä toiminta muuttuu lähtökohtaisesti läpinäkymättömämmäksi ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet heikkenevät. Lisäksi hallitus esittää näkemyksenään, että lakimuutos edellyttää omistaja- ja konserniohjauksen vahvistamista kunnissa, jotta turvataan kunnan tahto yhtiön johtamisessa ja toiminnan suuntaamisessa.

Hallituksen esityksen yleisperustelut:

” 4.6 Vaikutukset kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksiin

Toiminnan yhtiöittäminen merkitsee, ettei toimintaan sovelleta esimerkiksi viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) säännöksiä, muun muassa julkisuusperiaatetta, eikä yhtiön päätöksistä ole mahdollisuutta hakea muutosta kuntalain muutoksenhakukeinoin. Toiminta muuttuu siten lähtökohtaisesti läpinäkymättömämmäksi ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet heikkenevät.
[…]
Toiminnan yhtiöittäminen lisää tarvetta omistaja- ja konserniohjauksen vahvistamiseen kunnissa. Konserniohjauksen vahvistamisella voidaan välttää toiminnan epätarkoituksenmukainen jakaminen sekä varmistaa toiminnan kokonaistaloudellinen hoitaminen. Omistajaohjauksella voidaan turvata kunnan tahto esimerkiksi toiminnan suuntaamisessa.”

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s