Kaupunginvaltuusto 13.11.2013: Helsingin Energiaa koskevia budjettiesityksiä

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin kaupungin budjetin kokouksessaan muutama viikko sitten 13.11.2013.

Kokouksessa tehtiin muutama muutosesitys koskien Helsingin Energiaa. Esitykset eivät menneet kokouksessa läpi, mutta kommentoin niitä silti ja annan oman näkemykseni asiaan.

Korvataan sivun 122 ensimmäisen kappaleen 3.-5.lauseet seuraavalla: Tuodaan valtuuston päätettäväksi se, miten Helsingin Energian toimintaa eriytetään kuntalain muutoksen johdosta niin, että mahdollisimman laaja osa toiminnasta säilyy kunnan liikelaitoksena.

Ehdotus sai puolelleen 3 valtuutettua, sitä vastusti 74 valtuutettua ja tyhjiä ääniä oli 8. Esitys ei mennyt läpi.

Olen aikaisemmissa kirjoituksissa kirjoittanut jonkin verran Helsingin Energian yhtiömuodon muuttamisesta kunnallisesta liikelaitoksesta normaaliksi osakeyhtiöksi. Tämä ei tarkoita sitä, että yhtiö yksityistettäisiin, mutta sen yhtiömuoto muuttuu. Kun liikelaitos muuttuu yhtiöksi, muuttuu sen asema mm. niin, että se joutuu maksamaan normaalia yhteisöveroa, kuten muutkin yhtiöt. Joitakin muitakin muutoksia tulee. Eduskunta hyväksyi kesällä 2013 kuntalain muutoksen, jonka mukaan markkinoilla toimivat kunnalliset liikelaitokset tulee muuttaa yhtiöiksi, jos ne toimivat markkinoilla kilpailuasetelmassa muiden yhtiöiden kanssa. Tällä pyritään poistamaan markkinoilta kilpailuasetelmaan negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Muita mahdollisesti yhtiöitettäviä Helsingin kunnallisia liikelaitoksia ovat Helsingin satama ja Palmia.

En pidä tehtyä valtuustoaloitetta hyvänä siksi, että se johtaisi yhtiön pilkkomiseen niin, että osa siitä toimisi yhtiönä ja osa kunnallisena liikelaitoksena. Tämä ei käsitykseni mukaan toimisi. Helsingin Energialla on kaksi päätoimintoa, jotka ovat kaukolämmön tuotanto ja sähkön tuotanto. Nämä tuotetaan yhteistoimintona yksinkertaistetusti niin, voimalaitoksia ajetaan pääosin sen mukaan, kuinka suuri tarve kaukolämmölle on. Tämän rinnalla tuotetaan sähköä kuluttajille pohjoismaisen sähköpörssin Nordpoolin kautta. Näiden kahden toiminnon eriyttäminen olisi luultavasti erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, tuloksekkaan liiketoiminnan sekä asiakkaiden edun kannalta. Merkittävä osa asiakkaista, ja etenkin kaikki kaukolämpöasiakkaat, ovat helsinkiläisiä. Pelkään myös, että tällainen toimenpide heikentäisi Helsingin Energian mahdollisuuksia tehdä omaa osuuttaan ilmastomuutoksen torjunnassa.

Yhtiön eri osien eriyttämisessä saattaisi olla myös se vaara, että osa yhtiöstä saatettaisiin myydä pois Helsingin kaupungin omistuksesta. On erittäin perusteltua, että yhtiö muodostaa yhden loogisen kokonaisuuden, jonka omistaa 100% Helsingin kaupunki. Siis me helsinkiläiset.

Luku 1 Helsingin Energia sivu 130: Poistetaan riviltä neljä sanat ”ja ydinvoimala” (-osuuksiin).

Ehdotus sai puolelleen 10 valtuutettua, sitä vastusti 74 valtuutettua ja tyhjää äänesti 1 valtuutettu. Esitys ei mennyt läpi.

Alkuperäinen ja talousarvioon jäänyt teksti koskee Helsingin Energian investointisuunnitelmia ja kuuluu näin: “Suunnitelmakauden sijoituksia lisää varautuminen tuleviin tuuli- ja ydinvoimaosuuksiin.”

Ehdotuksen mukaisesti talousarvion tekstiosuuksista olisi poistettu varautuminen ydinvoimaosuuksiin.

Ydinvoima on tällä hetkellä olemassa oleva realiteetti suomalaisessa energiantuotannossa ja energiapolitiikassa, ja mielestäni tällä hetkellä nykyiset voimalaitokset voidaan käyttää käyttöikänsä loppuun. Päähuomio pitäisi keskittää kasvihuonepäästöjen vähentämiseen. Käytössä olevat resurssit investointien osalta tulisi kuitenkin suunnata uusiutuviin ja päästöttömiin energiamuotoihin. Siksi mielestäni julkisen sektorin ei tulisi investoida ydinvoimaan, vaikka yksityinen sektori ja teollisuus niin tekisivätkin. On kuitenkin todettava se, että tässä talousarvion tekstiosassa asiaa ei ratkaista suuntaan tai toiseen vaan se tapahtuu tulevaisuudessa erillisissä päätöksissä.

“Luku 1 Helsingin Energia sivu 130: Lisätään kohdan loppuun lause: Helsingin Energian voittovaroista tehtävistä siirroista kirjataan tässä vaiheessa talousarvio tulopuolelle 62 miljoonaa euroa.”

Ehdotus sai puolelleen 4 valtuutettua, sitä vastusti 79 valtuutettua ja tyhjää äänesti 2 valtuutettua. Esitys ei mennyt läpi.

Kyse on siitä, että Helsingin Energian Helsingin kaupungille vuosittain maksamia tuloja ei ole arvioitu kaupungin talousarviossa, vaikka on tiedossa, että joka vuosi Helsingin Energia tulouttaa Helsingin kaupungille satoja miljoonia euroa.

Toisaalta käytäntö on perusteltua siinä mielessä, että hyvään kirjanpitoon ja talouden suunnitteluun ei kuulu etukäteen päättää tällaisia tuloja talousarvioon, joista ei ole talousarviota laatiessa tietoa. Yhtiön mahdollisuus tulouttaa pääomistajalleen tuloja selviää vasta sitten, kun edellisen vuoden tulos on selvillä ja tilinpäätös hyväksytty. Eli Helsingin Energian kyky maksaa kaupungille tuloja vuodelta 2013 on selvillä keväällä 2014 ja päätetään luultavasti kesällä 2014. Toisaalta tätä käytäntöä on pidetty merkkinä alibudjetoinnista, eikä sekään väite ole perusteeton, kun katsoo, miten suuria summia yhtiö on vuosittain pystynyt kaupungille tulouttamaan.

Helsingin Energian maksamat tuloutukset Helsingin kaupungille.

Helsingin Energian maksamat tuloutukset Helsingin kaupungille.

Käsitykseni mukaan aloitteessa ehdotettiin sitä, että talousarvioon kirjattaisiin tulopuolelle ainakin vuosittain vakiomääräisenä maksettavat ja ennustettavissa olevat “peruspääoman tuotto” ja “perustamislainan korko”. (katso kuva)

Kun Helsingin Energia yhtiöitetään, tämä asia tulee suunnitella ja miettiä uudelleen.

Talousarvion käsittely, tehdyt ehdotukset ja äänestystulokset on nähtävissä tässä linkissä.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s